Itt a Fujifilm X-T3

Hivatalosan is bejelentették a Fujifilm X-T3-as típusú digitális tükör-nélküli fényképezőgépet.

A gépvázba 26 MP-es BSI X-Trans CMOS 4 képérzékelő került. Az új szenzor alapérzékenysége ISO 160-ról indul és egészen ISO 12800-ig terjeszthető ki alapesetben, de igény szerint ez az intervallum kiterjeszthető ISO-80-51200-ig is. A Fujifilm X-T3-mal 4K felbontású, 50/ 60 kép/mp képfrissítésű videókat készíthetnek a felhasználok. Egy darab új filmszimulációs módot is elhelyeztek a fényképezőgép software-ében, és ETERNA néven találjuk majd meg.

Az új képfeldolgozó egység háromszor gyorsabb elődjénél, amit a X-Proccesor 4-nek köszönhetünk. Ez annyit jelent, hogy akár 30 kép/mp-es sebesség is lehetséges. A gép váza hasonlít az előd modellhez (T2) és megtartották a Fujinál az időjárásállóságot a szigetelésekkel és a magnézium ötvözetből készült vázat.

A hátsó LCD kijelző érintésérzékeny lett felbontása pedig 1,04 millió képpont. Az elektronikus keresőt is tovább fejlesztették. 0,75-szörös nagyítást kínál (0,5x kisfilmes formátumban). A kereső felbontása 3,69 millió képpontból áll a kép frissítése pedig 100 kép/mp „Boost” módban. A Mechanikus zárrendszer 1/8000-30 mp intervallumban állítható de elektronikus zárral elérhető az 1/32000 mp-es záridő is.

Ami különösen figyelemre méltó az a fényképezőgép fókuszrendszere, ami a X-T3-as képérzékelőjén 2,1 millió fázisérzékelőt jelent, amik majdnem, hogy az egész képmezőt lefedik. Ez által a fókuszálást és a fénymérést másfélszer gyorsabban viszi véghez a T3 a T2-höz képest. A rendszer érzékenysége fókuszáláskor és mérésnél -3 FÉ-s értékével nem mondható rossznak. A szem és arcérzékélést elérhetjük már AF-C módban is.

Sorozatfelvétel módokra visszatérve, ha nem akarunk képkivágással (elenyésző a képkivágás mind össze 1.25x-ös) készíteni sorozatfelvételt akkor mechanikus zárral 11 kép/mp a csúcssebesség elektronikus zárral pedig 20 kép/mp. Elérhető lett egy előfelvételi mód, ahol a félig történő nyomás során a készülék folyamatosan fényképeket készít a kioldás előtt és utáni képet is elmenti.

CIPA mérés szerint a NP-W126S akkumulátorral 390 képet készíthetünk, de ez nyilván felhasználó függő és sokkal több képet is lehet vele készíteni egy feltöltéssel. Természetesen lesz a rendszerhez portré markolat is amiben 2 akkumulátort helyezhetünk el. A kártya foglalatok maradtak a régiek ugyanúgy két SD kártyát helyezhetünk el a fényképezőgépen.

A 4K felbontású videók DCI és UHD felbontásúak lehetnek, a HDMI-n keresztül pedig 10 bites, 4:2:2 jel mehet ki a külső rögzítőre. Az SD kártyákra 4:2:0 színkodolású adatfolyam kerülhet H265 codek használatával. Van F-log, HLG támogatás, de ezek a funkciók csak kicsit később frimware frissítéssel lesznek majd elérhetőek. Van mikrofon bemenet és fejhallgató kimenet, de USB-C aljzatot is találunk a vázon.


Videó megtekintése a Youtube-on

Az X-T3 szeptember 20.-tól lesz megvásárolható a váz ára pedig 1500 dollár lesz, de aki szeretné kitben megvásárolni egy F/2.8-4-es 18-55mm-es objektívvel az körülbelül 1900 dollárra számítson.

Összehasonlítandó termékek
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz