Silence is Golden

Az észt Kaupo Kikkas a zene világából érkezett a fotózás birodalmába, hogy ötvözze a két művészeti ágat, és α7R III fényképezőgépének bizonyos funkciói ebben létfontosságúak.

Kaupo egy észtországi zeneiskolában tanult, mielőtt úgy döntött, hogy „többet használhat a világnak jó fotósként, mint középszerű zenészként”. De amit zenészként tanult, nem felejtette el, és ez különleges betekintést és kötődést eredményez portrétémáihoz.

Ez az általános érdeklődés és tisztelet segíti abban, hogy portréalanyait ellazítsa, s így elérje azt a ritka dolgot, hogy az alanyok nyugodtan és meghitten jelennek meg a portrékon. És mindezt a Sony α7R IIIegy speciális funkciója, a Csendes fotózás segíti elő.

Sok ember feszültté válik, ha fotózzák, „hiszen az angolban a fotózást mégis csak ’lövés’-nek nevezik!” – mondja Kaupo nevetve – „és a zenészekkel sincs ez másként.” A feszültség nem mindig látszik azonnal a portrékon, de a finom részletek elárulják – feszes váll, túl sok levegő a tüdőben, védekező testtartás, erőltetett mosoly, és Kaupo szakterületén: az, ahogy az alany a hangszerét tartja. Mindez olyan portrét eredményez, amelyet nem élvez sem az alany, sem a fotós, sem a néző.

De a nyugalom és meghittség Kaupo tapasztaltsága mellett a Sony fényképezőgépekben rejlő technológiának is köszönhető. „Bár az α7R III mechanikus retesze alig ad hangot, ez mégis elég ahhoz, hogy a kameraérzékeny emberek nyugtalanná váljanak” – mondja Kaupo. Ezért az ilyen fotózások alkalmával az elektronikus zárat használja Csendes fotózás módban. „Ebben az üzemmódban az alany már nem tudja, mikor fotózzák – nem is gondol rá, ezért megnyugszik, és saját magát adja.”

A hangtalan zár olyankor is létfontosságú, amikor a zenészeket munka közben fotózza, mondja Kaupo.

Korábban meg kellett várnia az előadás szüneteit, és csak ilyenkor fotózhatott. Most „a halk zárat bekapcsolva mindez megváltozott” – magyarázza. „Sokkal dokumentaristább stílusban fotózhatom a portréimat. Korábban a zárhang túlságosan zavaró volt felvétel közben, de most akkor is lefotózhatok egy művészt pár méterről, miközben játszik.”

Kaupo a Sony Europe Imaging nagykövete, és még több munkája látható a következő oldalon: www.sony.hu/alphauniverse

Forrás: Sony

Összehasonlítandó termékek
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz