Termékteszt: Panasonic DC-FZ82

Minőségi ugrás a bridge fényképezőgépekben

KATTINTSON IDE! Itt a Panasonic Lumix DC-FZ82EP-K a webáruházunkban!

Panasonic Lumix DC-FZ82EP-K fekete digitális fényképezőgép, 60x optikai ultrazoom

A kompakt fényképezőgépek ősvilágának egén 2007 januárjában jelent meg a vészjóslóan közelgő meteor, az okostelefon (Apple iPhone), hogy majd meteoritként csapódjon be még ugyanannak az évnek júniusában, s kezdje el szedni áldozatait.

Az időközben a kipusztulás szélére került kompakt fényképezőgépek két utolsó „evolúciós ága” a strapabíró és az ultrazoom („bridge”), melyek még egyelőre meglepően jól tartják magukat.

Videó megtekintése a Youtube-on

Akárhogyan is nézzük, az óriási átfogású, nagy nagyítású optikával szerelt, olcsó gépek mindig is vonzották az embereket (kukkolni jó, lefotózni a látottakat még jobb – rossz az, aki rosszra gondol), a strapabíró kompaktot meg senki sem félti a tenger sós vízétől, vagy a sziklás tereptől, így egy tengerparti üdülés, vagy a hegyekben eltöltött nyaralás ideális kiegészítője.

Hogy evolúciós zsákutcába torkollik-e majd ez a két kategória, azt majd idővel megtudjuk; egy biztos: nagy a nyomás alulról és felülről egyaránt, hiszen lentről az egyre jobb kameramodulokkal szerelt okostelefonok, míg fentről az egyre kedvezőbb áron elérhető cserélhető objektíves fényképezőgépek fenyegetik a kompaktok létjogosultságát.

KATTINTSON IDE! Itt a Panasonic Lumix DC-FZ82EP-K a webáruházunkban!

Mostani cikkem témája azonban nem a kompaktok sorsa, hanem a Panasonic igen kedvező árú, 4K videofelvételre is képes fotómasinája, a DC-FZ82. Lássuk hát, mik ennek a készüléknek a legfontosabb tulajdonságai:

 • 18 MP-es BSI-CMOS szenzor (1/2,3”) •Stabilizált 3,58-215 mm F2.8-5.9 optika (ekvivalens 20-1200 mmes, azaz 60-szoros átfogás)
 • DfD AF rendszer
 • Érintésérzékeny kijelző
 • USB aljzaton keresztüli töltés
 • 4K felbontású videók rögzítése
 • Méretes markolat (tükörrefeeesre ajazó külső)
 • JPEG és RAW formátumú képrögzítés
 • Time Lapse és léptetett animáció
 • 1/16 000 mp-re is képes elektronikus zár
 • Zoom mikrofon
 • Élkiemeléses MF segéd
 • Zebraminta
 • Teljesen személyre szab ató kezelőfelület (nyolc funkciógombbal)
 • Személyre szab ató gyorsmenü
 • Vezeték nélküli modulok
 • RAW feldolgozás gépen belül
 • 4K fotó módok
 • Panorámamód


A fenti felsorolás alapján nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a Panasonic Lumix DC-FZ82 egy ígéretes fényképezőgép és videokamera is egyben.

A tulajdonságok kielemzése előtt azonban még nézzük meg, milyen a készülék megjelenése, ergonómiája.

Az FZ82 külsőleg egy kisebb tükörreflexes vázra hasonlít.

Ez a megjelenési forma általában jót tesz az adott fényképezőgép kezelhetőségének, s nincs ez másképp most sem: a nagy, kényelmes markolat biztos fogást tesz lehetővé, míg az optika vaskos tubusa jól alátámasztható a fotós bal kezével.

A stabil fogás jól is jön, ha ki akarjuk majd használni az 1200 mm-ig futó tartományt, mert bár a beépített képstabilizátor megfelelően végzi a dolgát, a biztos kéz sokat segít a bemozdulások elkerülésénél.

A nagy markolatban található alulról behelyezve az akkumulátor és a memóriakártya (SD, SDHC, SDXC). A fém állványmenet viszont nem a gép optikai középvonala alá került, hanem kissé eltolva, a gépet tartó kéz felé, így felcsavart cseretalppal lehetetlen az akku vagy a kártya cseréje:

Még mindig a markolatnál maradva: a HDMI és az USB aljzatok is a gép jobb oldalára kerültek – egy gumifedél takarásában találhatjuk a két csatlakozást.

A beépített vaku mechanikusan reteszelt, így kikapcsolt állapotban is kinyitható a jó magasra felugró villanófej.

A fényképezőgép tetőlemezén is a DSLR vázakhoz hasonló képet látunk: a kioldó és a fontosabb nyomógombok, valamint a módválasztó tárcsa és az azt körbe ölelő bekapcsoló mind a markolat tetejére kerültek, míg középen, a kereső púpján egy vakusaru áll készen a rendszervakuk fogadására.

A DC-FZ82 hátoldala nincs túlzsúfolva, a 3”-os képátlóval rendelkező érintőképernyő ideális méretnek bizonyul. A kezelőfelület tipikusan „panaszonikos”, ami gyors és könnyű kezelhetőséget jelent.

Az elektronikus kereső ugyan elég kicsi, de képe szép, nem zsizsikes rossz megvilágítású környezetben sem, igaz, kissé „szivárványos”, ha gyorsan svenkelünk, vagy ha gyorsan mozgatjuk a szemünket a téma két széle között. A kijelző és az EVF közti képváltást nyomógombbal lehet végrehajtani, szemérzékelővel nem látták el a gépet.

Annak ellenére, hogy 1200 milliméterig ki lehet tolni a fókuszt, az optika kellemesen kompakt méretű, és teljesen kizoomolt állapotban is feszesen áll a belső tubus! A Panasonic DC-FZ82 gépen szinte minden műanyagból van, de az anyagválasztásnak hála egyáltalán nem nehéz a gép, és a minőség is rendben van.

Menürendszer

A Panasonic Lumix DC-FZ82 menürendszere mind külalakra, mind tartalomra megegyezik a gyártó m4/3-os gépeire telepítettekkel, így ugyanazt a funkcionalitást és kezelhetőséget kapjuk itt is, mint a „nagyágyúknál”. Összesen öt fő oldalon találjuk a paramétereket, melyekkel a fényképezőgép, az álló- és a mozgókép készítés, az általános beállítások és a képnézegetés vezérelhető.

Az első oldalon a fotózáshoz szorosabban csatolható funkciókat találjuk, mint például a fotóstílusokat, a szűrőket, a képméretet, a fájlformátumot (képminőség), a fénymérést, a sorozatfelvétel módjait, a time lapse vagy a léptetett animáció funkciókat, az ISO-val kapcsolatos beállításokat stb.

A második fül a mozgóképekkel összefüggő paramétereket tárja elénk. Ilyen például a 4K élő vágás, a rövidfilm, a felvételi formátum, a felvételi minőség, a fénymérés módja, a diffrakciókompenzáció, a stabilizátor, a szélzajcsökkentés vagy a zoom mikrofon.

A harmadik fő oldal az egyéni beállításokat tartalmazza. Például itt menthetjük el a saját beállításainkat, itt kontrollálhatjuk a csendes módot, az AF segédfényt, a fókuszálással kapcsolatos beállításokat, az élkiemeléses MF segédet, a kompozíciós segédvonalakat, a zebramintákat, a kijelzőt, de itt rendelhetünk funkciót az adott gombokhoz is.

A negyedik oldalon az általános jellegű beállítások paraméterei láthatók. Beállíthatjuk a dátumot, az időt, a világidőt, a Wi-Fi-t, a hangot, az energiatakarékos funkciókat, az USB üzemmódot, leellenőrizhetjük a készülék vezérlőszoftverének verzióját stb.

Végül az ötödik oldalon találunk mindent, ami a képek, videók lejátszásával és szerkesztésével összefügg.

Képminőség

Mielőtt közelebbről is szemügyre vennénk a DC-FZ82 képminőségét, ne feledkezzünk meg arról, hogy egyrészt egy kompakt fényképezőgéppel állunk szemben, amiben köztudottan egy légypiszoknyi képérzékelő található, másrészt, hogy az olyan hatalmas átfogású optikáknál, mint amilyen itt is megtalálható, minden esetben kompromisszumot kell kötnünk. Aki a tökéletesre vágyik, az nyilván a többmilliós fotós felszereléssel sem lesz maradéktalanul megelégedve – az FZ82-nek nincs szégyenkeznivalója a saját kategóriájában.

Első lépésként a zajszintre voltam kíváncsi, így hát a zajszűrést a lehető legkisebbre vettem. Régi Panasonic rajongók már sejthetik, hogy a szűrést teljes mértékben ennél a készüléknél sem lehet kikapcsolni, így nem maradt más hátra, mint a „Standard” fotóstílust kiválasztani, majd -5 értékre venni a szűrést („NR”). Fotózáskor a legjobb minőségű JPEG-et és a RAW formátumot használtam párhuzamosan. A nyersfájlok hívásakor az Adobe Camera RAW (v9.12.0.784) gyári értékeit használtam.

Szerencsére a gyártó mérnökei nem estek túlzásokba, és ISO 3200-nál húzták meg az érzékenység natív tartományának határát, ami a szenzor méreteit ismerve jó döntésnek bizonyult. A fényképezőgép képalkotó motorja még csillapított zajszűrés mellett is jócskán szűr, majd az elmosott részleteket utólagos élesítéssel próbálja ismét előhozni. ISO 400-ig minden szép és jó, fölötte elkezdődik a finom részletek elmosása. ISO 1600-at én már csak RAWban tudom ajánlani, ott némi ügyeskedés után igen szép eredményeket lehet még elérni.

A képmintákon, az látható, hogy az objektív a teljes gyújtótávolsági tartományban a kép közepén jól teljesít, ám a szélek felé haladva kissé lágyan rajzol. Itt-ott színhiba is látható, ami viszont RAW híváskor könnyűszerrel orvosolható.

Működés, videofelvétel

Bár a Panasonic DC-FZ82 „csak” egy kompakt fényképezőgép, nagyon sok fejlett szolgáltatással kényezteti a felhasználót. Az FZ82 számos olyan funkciót örökölt a Panasonic cserélhető objektíves rendszerkompaktjaitól, ami nagyon meg tudja könnyíteni a fotós életét, illetve élvezetessé teszi a készülék használatát. Ilyen például a Depth from Defocus (DfD) AF rendszer, ami pár éve a gyártó legprofibb m4/3-os gépében, a GH4-ben mutatkozott be.

Ennek megfelelően nem meglepő, hogy az FZ82 automatikus élességállítása is nagyon gyors és pontos. Az AF módok közt megtaláljuk az Arc/Szem felismerését, a mozgáskövetést, a 49 mezőst, az egyéni többmezőst, az egymezőst, és a hajszál pontost.

Ja, igen: az AF mezőt rendkívül könnyen és gyorsan mozgathatjuk akkor is, ha az elektronikus keresőt használva, a fényképezőgépet szemünkhöz emelve tartjuk, ugyanis az érintőkijelzőn ujjainkkal „tologathatjuk” a fókuszmezőt a kívánt pozícióba.

Természetesen jelen vannak a „4K fotó módok” is, ahol háromféle módon készíthetünk 4K felbontású, 30 kép/mp sebességű sorozatfelvételeket (a hagyományos sorozatfelvételi sebesség legfeljebb 10 kép/mp).

Természetesen a kezelőfelületet itt is igényeinknek megfelelően alakíthatjuk, hiszen a nyomógombok (a fizikai és az érintőkijelző oldalán lévők) a menüben testre szabhatók: mindegyikhez egy testes listából párosíthatunk funkciót.

A Panasonic DC-FZ82-ből sem maradhattak ki a már korábbról megismert szolgáltatások, mint például a time lapse vagy a léptetett animáció, de az utólagos élességállítást is megtaláljuk a gép repertoárjában. Van dedikált panoráma mód, amit a módválasztó tárcsáról érünk el, de a digitális képhatások szerelmesei is jóllakhatnak.

Az ekvivalens 1200 mm-es gyújtótávolsághoz már elkerülhetetlen a képstabilizátor használata, ha épp nincs nálunk egy stabil háromláb, vagy nincs mire támasztani a fotómasinát. A beépített stabilizátor igen jól működik, kézből lőve akár 1/10 mp-es záridőt is képes voltam kitartani!

A DC-FZ82 egyik legvonzóbb funkciója azonban kétségkívül a 4K felbontású videók felvételének lehetősége.

Alapvetően AVCHD vagy MP4 formátumban rögzíthetünk mozgóképeket, de a 4K – természetesen – csak az MP4 formátummal válik elérhetővé.

A legnagyobb, videóinkhoz választható felbontás 3840 x 2160 pixel, amit 30 vagy 25 kép/mp-es frekvenciával használhatunk. A 4K felbontás esetén számolni kell egy 1,4-szeres képvágással, ami azt jelenti, hogy 20 mm helyett 28 milliméterről indul a gyújtótávolság tartománya, de cserébe 1200 mm helyett 1680 mm-ig tekerhetjük a zoomot.

A plusz „nagyításnak” például természetfotósok örülhetnek majd, hiszen így még közelebb kerülhetnek a kiszemelt vadhoz. Egyébként mindkét képfrissítési frekvencia mellett 100 Mb/mp az adatsűrűség.

Ha valaki beéri a Full HD felbontással, akkor ott akár 60 kép/mp-es képfrissítést is beállíthat, de rendelkezésre állnak még az 50, a 30, illetve a 25 kép/mp-es képváltási frekvenciák. Full HD-ban 28 Mb/mp a legnagyobb adatsűrűség.

A normál jellegű videóban a legkisebb választható felbontás az 1280 x 720 pixel (HD), és ebben a méretben ráadásul csak 30 vagy 25 kép/mp sebességű filmeket készíthetünk.

Én személy szerint örültem volna, ha legalább 240 kép/mp-es lassított felvételekre is lehetőséget adott volna a gyártó (egyébként van lassított felvétel, de az csak 640 x 480 pixeles felbontású és 200 kép/mp frekvenciájú, illetve 1280 x 720-ban 100 fps választható).

Meglepő, hogy egy kis kompaktban a zebra funkció is rendelkezésünkre áll, és bizony, a DC-FZ82-ben ez nem csak bekapcsolható, hanem még paraméterezhető is! Szintén nem kevésbé praktikus a zoom mikrofon funkció, ami a hangot „együtt zoomoltatja az objektívvel”, azaz a beépített mikrofon érzékenységét az elektronika automatikusan növeli vagy csökkenti annak függvényében, hogy épp mekkora gyújtótávolság van beállítva.

A mikrofon szélzaj-szűrője is bekapcsolható, ami szeles időben ígér jobb hangminőséget.

Értékelés

Senki ne akarja lesajnálni a Panasonic DC-FZ82-t, mert ez „csak egy kompakt”! A kis bridge gép olyan szolgáltatásokkal és funkciókkal van megspékelve, amik a jóval komolyabb és drágább fotómasinákban sem minden esetben alaptartozékok. Nem véletlenül kapott TIPA díjat sem, hiszen a szakértőkből álló szervezet a „Legjobb Szuperzoom Fényképezőgép” címmel illette.

A képminőség kategóriáján belül rendben van, külön plusz pontot érdemel a gyártó, hogy az állóképekhez rendelkezésre bocsátotta a RAW formátumot is, így a kísérletező kedvű fotósok is kiélhetik magukat az utómunka során.

Segítik a kezdők kreativitását a digitális szűrők, a panoráma mód, és a különféle speciális mozgóképfunkciók (time lapse, léptetett animáció stb.).

Öröm a hatékony képstabilizátor használata, és ebben az árkategóriában jó látni a 4K-s videófelbontást is.

A Panasonic DC-FZ82 jelenleg körülbelül 105-110 ezer forint környékén vásárolható meg, ami annak tekintetében, hogy mi mindent kapunk a pénzünkért, nem egy vészes összeg, sőt!

Persze, vannak nála jobbak, mint például a Panasonic DMC-FZ300, vagy a DMC-FZ2000, de ezek jóval magasabb árkategóriában szerepelnek.

Ennek tükrében tőlem egy megérdemelt „Bronzérmet” kap a masina, azaz jár neki a „Jóféle” plecsni!

A Panasonic Lumix DC-FZ82EP-K fekete digitális fényképezőgép vásárlásához kattintson ide.

Forrás: MLZ

Összehasonlítandó termékek
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Adatvédelmi központ

Funkció és teljesítmény sütik

A Funkcionális cookie-k lehetővé teszi a honlapunknak a már megadott részletek elmentérését és ezen adatok alapján tökéletesített és személyre szabottabb funkciókat kínáljunk. Ezen cookie-k csak anonimizált információkat gyűjtenek és tárolnak, tehát ne tudják követni az Ön egyéb honlapokon való mozgását. A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk. Kérjük vegye figyelembe, hogy a funkcionális és teljesítmény cookie-k kikapcsolása korlátozhatja a honlapunk bizonyos funkcióinak működését. A honlapunkon a következő Funkció és Teljesítmény sütik használjuk:

TawkConnectionTime, Tawk_*, TawkCookie, __tawkuuid, _ceg.u, _ceg.s, _utmb, _utmc, _utmv, _utmz, f5avrbbbbbbbbbbbbbbbb, _cfduid, acceptCookie
TawkConnectionTime, Tawk_*, TawkCookie, __tawkuuid
_ceg.u, _ceg.s
_utmb, _utmc, _utmv, _utmz

Feltétlenül szükséges sütik

Feltétlenül szükséges sütik olyan funkciókat biztosítanak, amelyek nélkül a honlapunk nem használhatók rendeltetés szerűen. Ezen cookie-kat kizárólag mi használjuk, ezért ezek az első fél cookie-jai. A feltétlenül szükséges cookie-k használatához az Ön hozzájárulására nincsen szükség. Ezért a feltétlenül szükséges cookiekat nem lehet be és kikapcsolni. A honlapunkon a következő Feltétlenül szükséges sütiket használjuk:

resolution, fotoplussession, language, gdpr_privacy_bar, gdpr_allowed_cookies, gdpr_consent_types

Tájékoztatjuk, hogy a honlapon ún. sütiket (cookie-kat) használunk, amelyeknek célja, hogy anonimizált formában látogatottsági információkat gyűjtsön, valamint elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatások nélkülük nem lennének elérhetőek. Egyes cookie-k amelyet használunk harmadik személyek számára gyűjtenek adatokat, amelyeket arra használnak, hogy olyan reklámokat jelenítsünk meg mi és harmadik személyek, amelyek relevánsak Önnek. A sütikről, valamint ezek engedélyezéséről és tiltásáról az Cookie / Süti Tájékoztatóban talál részletes tájékoztatást, vagy a sütiket Ön is bármikor beállíthatja.