Hogyan válasszunk távcsövet

Fedezzen fel egy új világot a távcsöveken keresztül!

Koncertet nézne beltérben vagy stadionban, figyelné a vadon élő madarakat, vizsgálná a csillagokat a sötét éjszaka egén vagy egy tájban gyönyörködne utazás közben? Egy egészen új világot fedezhet fel, amelyet távcsöveink kínálnak bel- és kültéren egyaránt. Jöjjön és válassza ki az Önnek legmegfelelőbbet!

Üdvözöljük a távcsövek világában


Hogyan láthat a távcsövön keresztül?

Egy távcső nem csupán a téma kinagyított képét mutatja - hanem egy tiszta, sokkal részletgazdagabb képet is ad. A nagy átmérőjű frontlencsék több fényt képesek összegyűjteni, mint a saját szemünk. Ezáltal lehetővé válik a csillagok, csillagködök részletes vizsgálata az éjszakai égbolton, valamint finomabb részletek megfigyelése vadon élő madarakon és virágokon.

Másik nagyszerű vizuális tulajdonsága a távcsöveknek a sztereoszkópikus látómező. Mindkét szemet használva a téma megfigyelése közben is megmarad a mélységérzet. Ennek eredményeképpen úgy tudja megfigyelni a témát, mintha egy színészt nézne a színpadon testközelből, igazi három dimenziós érzetet keltve.


3 szám, ami segít a távcsövek megismerésében

A távcsövek tubusán található egy számsor, mint pl. "6,5 × 21 7.5 °". Ennek a számsorozatnak a segítségével meg tudjuk határozni a távcső alapteljesítményét. Az első számjegy a nagyítás mértékét mutatja, amely jelzi, hogy hányszorosára tudja nagyítani az adott témát. A második számjegy a frontlencse méretét jelzi milliméterben, ami a távcsőbe bejutó fénymennyiségre is enged következtetni. Az utolsó számjegy a látómező szögét mutatja, ez az úgynevezett valós látómező. Ezen számok megértése sokban hozzájárul a leginkább megfelelő távcső kiválasztásához.

Nagyítás és képméret


Mi számomra a leginkább megfelelő nagyítás?


Egy nagyobb nagyítású távcsővel, nagyobbnak látjuk majd a kiválasztott tárgyat, továbbá a látvány is részletgazdagabbá válik. A nagyítást úgy kapjuk meg, hogy a téma nagyított mérete hogyan aránylik a szabad szemmel történő megfigyeléshez képest. Ha ön például egy koncerten 8-szoros nagyítású távcsővel figyeli a színpadot, ami öntől 80 méterre van, úgy a távcsövön keresztül úgy fogja látni, mintha csupán 10 méterre lennének a zenészek. Egy nagyobb, 10-szeres nagyítású távcsőnél ez a távolság 8 méternek felel meg, itt már azonban tapasztalhatjuk, hogy a bemozdulás hatása is fokozottabban jelentkezik. Próbáljon ki több, különböző nagyítású távcsövet, hogy a lássa a különbséget.

Fedezze fel a finom részleteket a Macro Megfigyelés funkció segítségével közelről is!

A távcsövek közeli tárgyak megfigyeléséhez is használhatók. Sok távcső minimális fókusztávolsága 2-3 méter, létezik azonban olyan is, amelyik lehetővé teszi a közeli tárgyak vizsgálatát is (Pentax Papilio 50 cm). Így könnyedén vizsgálhat vele rovarokat, műtárgyakat is.


A frontlencse átmérője és a fényerő


Mi a jó a fényerős távcsövekben?


A távcsövek frontlencséje, olyan mint a távcső „szeme”, minél nagyobb az átmérője, annál több fényt képes gyűjteni. Következésképpen amit fényerőben nyerünk, azt részletgazdagságban is megkapjuk. Ahhoz, hogy ellenőrizni tudja egy távcső fényerejét, nézzen bele a keresőbe 30cm-es távolságból. Egy kör alakú képet fog látni a keresőben, ezt hívjuk kimenő pupillának, az átmérője pedig a távcső valós fényerejét mutatja. Egy világos, kerek kimenő pupillából következtethetünk a távcső minőségére is. Csillagászati, vagy rossz fényviszonyok között történő megfigyeléshez válasszon nagy, fényerős kimenő pupillájú távcsövet.

Többszörösen tükröződésmentesített bevonatok a fokozott fényáteresztés érdekében.

A távcsőbe belépő fény mennyisége folyamatosan csökken, ahányszor áthalad egy lencsetagon vagy a prizma felületén. Ahhoz hogy ezt a különböző hullámhosszokon keletkező fényveszteséget csökkentsük, a legtöbb távcső tükröződésmentesítő bevonattal van ellátva. A minőségi távcsövek többszörös tükröződésmentesítő bevonattal vannak ellátva, tehát minden egyes lencsetagon megtalálható a fényáteresztés maximalizálása érdekében. Hasonlítsa össze távcsöveink közül az azonos átmérőjű és nagyítású modelleket, és győződjön meg a különbségről.

A valós látószög és a betekintési távolság


Mi a jó látószög?


A távcsövek látószöge nagyban befolyásolja a betekintési élményt. Egy gyorsan repülő madár vagy egy sportesemény megfigyelésénél a nagyobb látószög előny, hiszen így sokkal könnyebben tudja követni a témát. A vizuális információk átadása nagy látószögnél dinamikus, szűkebb látómezőnél jobban a témára koncentráló megfigyelést tesz lehetővé. Bármelyik is áll közelebb az elképzeléséhez, olyan távcsövet válasszon, ahol keresőkép tiszta, képszéleken is éles, mert a nem megfelelő képminőség nagy mértékben fárasztja a szemet.

Hosszú betekintési távolság

Másik fontos tényező, ami a megfigyelési élményt befolyásolja a betekintési távolság, vagyis a szemünk és az okulár közötti távolság. Azok a távcsövek, melyek 15mm-nél nagyobb betekintési távolsággal rendelkeznek, sokkal kényelmeseb használatot tesz lehetővé szemüvegesek számára, még hosszú ideig tartó megfigyelés esetén is. Lehetővé válik a teljes képmezős megfigyelés szemüveggel is.

Porro és tetőél prizmás modellek


Két különböző típusú binokulár konstrukció


A három dimenziós élmény a keresőtávcsöveknél (az ún. plaszticitás) növekszik ahogy a nagyítás nő, ezzel együtt a távolság a frontlencsék között is nagyobb lesz, mint a kereső lencséinél. A keresőtávcsöveket két kategóriába oszthatjuk, attól a fényáteresztő prizma szerkezetétől függően: porro prizmás és tetőél prizmás. A tradicionális porro prizma kialakításának előnye a jó optikai teljesítmény. A forma további előnye a nagyobb távolság a tubusok között, ami a könnyedén élvezhetővé teszi a 3 dimenziós látványt, ami a binokulárok erőssége. A tetőél prizmás távcsövek tubusa és keresője egy vonalban helyezkedik el. Ez nagyobb gyártási precizitást követel meg, ami általában az árban is jelentkezik, viszont a szerkezet előnye a kompaktabb méret. Bármely távcső, mely frontlencséjének átmérője nagyobb mint 60mm, porro típusú kell legyen, mivel a pupilla közti távolság nem haladhatja meg az emberi szem közötti távolságot. Fordítottan jellemezve a porro típusú távcsövek kompaktabb méretet érhetnek le, a tubus lencséi még az interpupilláris távolságnál is közelebb lehetnek egymáshoz.

Ne becsülje le az egyszerű kezelhetőséget

Gyakran találhatja magát olyan helyzetben, hogy hosszabb idejű megfigyelésre van szükség, vagy a felszerelést kell nagyobb távolságra hordozni. Ennek következtében a könnyű kezelhetőség fontos szempont egy távcső kiválasztásánál. A gumi borítású váz a biztonságos tartást és a rázkódásmentességet biztosít. Nem szabad elfeledkezni kültéri használat esetén a változó időjárási körülményekről sem. A vízálló kialakítás megvéd a zápor, zivatar hatásaitól madarászás közben. A nitrogén töltésű váz véd a párásodás ellen hirtelen hőmérsékletcsökkenés esetén, ami könnyen felléphet csillagászati megfigyelés közben.

A négy Pentax binokulár sorozat

Minden egyes Pentax távcső teljesen és többszörösen tükröződésmentesített a világos keresőkép érdekében. Több modell nagy betekintési távolsággal rendelkezik, hogy szemüvegben is a teljes képmezőt lássa. Nézze meg az egyedi 9-szeres nagyítású modelleket, melyek a dinamikus látvány mellett, remek látványt is nyújtanak.
Élje át a távcsövek világát ezekkel a belépő modellekkel, alkalmasak a téma megfigyelése közelről* és távolról egyaránt. Nagyszerű látványvilágot kínálnak bel- és kültéri használatra egyaránt megfizethető áron.
*Egészen 50cm-ről a Papilio távcsövekkel.

Kültéri eseményekhez, túrázáshoz, hegymászáshoz ajánlott, könnyű hordozhatóság és a kiváló minőség ötvözete.

A sorozatot a csúcsminőségű felületkezelés és a strapabíró vázkialakítás jellemzi.

A legjobb választás csillagász vagy madármegfigyeléshez. Csúcsminőségű, frontlencséjük 40mm-nél nagyobb, tiszta,világos képet ad még rossz fényviszonyok között is. A zászlóshajó sorozat a legmagasabb igényeket is kielégíti, csúcsteljesítmény bármely körülmények között.
Forrás: ricoh-imaging.hu
Összehasonlítandó termékek
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz